Luizencontrole

 

 

TER INFORMATIE  : HOOFDLUIS

Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. Elke diersoort, ook de mens, heeft zijn eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk.

Hoe krijg je hoofdluis?
Hoofdluis kun je krijgen door (indirect) contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Of ze gaan over via jassen, mutsen, hoofddoekjes, knuffelbeesten, autostoelen of borstels. Springen kunnen ze niet. Zodra ergens veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op scholen, in bioscopen, in bussen, kan hoofdluis zich makkelijk verspreiden. Hetzelfde geldt voor garderobes. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken.

Wat is het verschil tussen luizen en neten?
De volwassen luis is een grijsblauw beestje van ongeveer 3 millimeter groot. Nadat hij bloed opgezogen heeft, is hij roodbruin. De eitjes, neten, zien eruit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren. Ze zijn lastig te verwijderen. Neten die dichtbij de hoofdhuid zitten bevatten eitjes. Zolang deze volle neten in het haar, zitten blijven er luizen geboren worden. Zitten ze een paar cm van de hoofdhuid vandaan, dan zijn ze uitgekomen en leeg. Als het haar groeit komen de lege neten steeds verder van de hoofdhuid af te zitten.

Is het erg om hoofdluis te hebben?
Hoofdluis is beslist geen drama en u hoeft uzelf niets te verwijten als uw kind hoofdluis heeft opgelopen. Het is betrekkelijk onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. En door krabben kunnen er infecties ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft helemaal niets te maken met lichamelijke hygiëne. Sterker, hoofdluis komt juist vaker voor op schone haren.

Hoe ontdek je hoofdluis bij iemand?
Kijk goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. U ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als u geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de neten, kunnen zich ontwikkelen tot luizen.
Om vast te stellen of het om hoofdluis gaat kunt u het haar kammen met een luizen- of netenkam boven wit papier of de wasbak. De luizen zullen op het papier of in de wasbak vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels.

Als ik luizen heb ontdekt, wat dan?
Dan zijn er twee mogelijkheden.
Een methode is  de uitkammethode: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een netenkam.
De voorkeur heeft echter het haar te behandelen met een speciaal antihoofdluismiddel. Ook dan moet u het haar twee weken dagelijks doorkammen, in dit geval kan dat met een luizenkam
Naast deze twee behandelmethoden moet u ervoor zorgen dat de hoofdluis niet terugkomt. Daarom zijn de aanvullende maatregelen nodig die beschreven staan onder ‘Andere maatregelen en preventie’. Ook moet u de betrokkenen in de omgeving laten weten dat u hoofdluis hebt geconstateerd.

Hoe werkt de uitkammethode?
Kam gedurende 14 dagen elke dag het haar met een netenkam. U gaat als volgt te werk:
Was het haar eerst met gewone shampoo en spoel het uit. Bescherm dan de ogen met een washandje
Doe ruim crèmespoeling in het haar en laat het zitten om het kammen makkelijker te maken
Kam eerst met een gewone kam de klitten uit het haar
Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Pak de netenkam en kam het haar van achter naar voren, tegen de schedelhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor
Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wc of wasbak
Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar en maak de kammen goed schoon. U kunt de kammen 5 minuten uitkoken of ze ontsmetten met alcohol (70%)
De uitkammethode is effectief maar biedt geen 100 % ‘garantie’. Het voordeel is dat u geen chemicaliën gebruikt.

Welke kam moet ik gebruiken?
Er bestaan luizenkammen en netenkammen. Een netenkam gebruikt u in ieder geval als u kiest voor de uitkammethode. Het is een fijne metalen kam die u kunt kopen bij drogist of apotheek. Een luizenkam is een plastic kammetje met dicht op elkaar staande tanden. Hij is geschikt om levende luizen op te sporen én om te gebruiken in combinatie met een antihoofdluismiddel. Neten krijgt u er echter niet mee weggekamd. Bij krullend haar is soms een netenkam met extra lange tanden nodig om goed bij de hoofdhuid te komen.
Er zijn gaasjes te koop die u eventueel op de netenkam kunt prikken. De neten en luizen blijven dan in het gaasje hangen.

Hoe werkt de behandeling met een antihoofdluismiddel?
In de vorm van shampoos, sprays, crèmes en lotions zijn verschillende producten te verkrijgen. Het verschil tussen de producten heeft vooral te maken met de werkzame stof die erin zit. Op dit moment biedt geen enkel antihoofdluismiddel 100 % ‘garantie’.
Informeer naar bijwerkingen en contra-indicaties, want kinderen met hooikoorts, cara of eczeem kunnen gevoelig zijn voor één van de werkzame stoffen. Lees ook de bijsluiter goed door, en volg de werkwijze die daarin staat. De antihoofdluismiddelen moeten allemaal gecombineerd worden met de uitkammethode: twee weken het haar dagelijks doorkammen met een speciale kam. Bij deze gecombineerde methode kunt u een luizenkam gebruiken.
Meerdere middelen zijn in Nederland geregistreerd en te koop bij de apotheek of drogist. Op volgorde van werkzaamheid zijn dit:
Lotion en shampoo op basis van malathion (Prioderm® en Noury®-lotion)
Crèmespoeling en lotion op basis van permetrine (Loxazol®)
Spray op basis van bioalletrine/piperonylbutoxide (PARA-Speciaal®)
Tegen de antihoofdluismiddelen is de hoofdluis steeds vaker resistent (ongevoelig). Het minst komt dat tot nu toe voor bij malathion. Als een middel niet werkt, probeer dan een middel waar een andere werkzame stof in zit. Nieuw zijn middelen waar de stof dimeticon in zit, zoals XTLuis®. Tegen dimeticon kan hoofdluis niet resistent worden; de stof zorgt ervoor dat de luizen stikken.

Hoe gebruik ik een antihoofdluismiddel?
Volg altijd de gebruiksaanwijzing. Verder is het belangrijk om na de behandeling de dode luizen met een luizenkam uit het haar te kammen. Zo kunt u zien of er nog levende luizen in het haar zitten. Behandel het haar na een week nog eens met hetzelfde middel. Dat staat niet altijd in de gebruiksaanwijzing, maar op die manier werkt het middel het best. Zoals gezegd, de antihoofdluismiddelen moeten allemaal gecombineerd worden met de uitkammethode: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een speciale kam. Bij deze gecombineerde methode kunt u een luizenkam gebruiken.

Bestaan er natuurlijke middelen tegen hoofdluis?
Eigenlijk is de uitkammethode het meest natuurlijke middel tegen hoofdluis. Er bestaan producten tegen hoofdluis die zijn gebaseerd op olie, maar daarvan is niet bewezen dat ze werken. Als u ze gebruikt zou u het toch al lastige luizenprobleem kunnen vergroten. Geregistreerde homeopathische middelen tegen hoofdluis bestaan niet.

Wat als de hoofdluis na behandeling niet weg is?
Als u geen middel gebruikt heeft, dan is het verstandig om de behandeling te herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel.
Heeft u wel een antihoofdluismiddel gebruikt, dan is de hoofdluis waarschijnlijk resistent tegen het gebruikte middel. Behandel dan opnieuw met een middel van een ander type. Ga door met het dagelijks doorkammen en de andere maatregelen.

Hoe zorg ik ervoor dat de hoofdluis niet terugkomt?
Pak ook de omgeving aan op de eerste dag van de behandeling en 7 dagen later nog een keer. Was kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren, knuffels, et cetera minimaal 10 minuten op ten minste 60°C. Het gaat om spullen die tot 48 uur voor de behandeling gebruikt zijn. In plaats van wassen kunt u de spullen stomen of 48 uur buiten luchten. Een andere mogelijkheid is om ze 24 uur in de diepvries te leggen of 48 uur te bewaren in een afgesloten zak bij kamertemperatuur. Zo verhongeren de luizen. Vergeet ook niet alle kammen en borstels goed schoon te maken, bijvoorbeeld door ze uit te koken of te ontsmetten met alcohol (70%). Ook moet u de vloerbedekking en bekleding van meubels en de auto meerdere malen goed stofzuigen. Gooi de stofzak daarna meteen weg.
Verder is het belangrijk aan iedereen in de omgeving te laten weten dat u hoofdluis heeft geconstateerd.  De school moet het bijvoorbeeld weten, of kinderopvang. En ook eventuele sportclubs, opa’s, oma’s, buren, oppassen en ouders van vriendjes. Anderen kunnen dan ook controleren. Vooral bij schoolklassen is het belangrijk dat alle besmette kinderen uit een groep tegelijk worden behandeld, anders kunnen ze elkaar weer besmetten.

Welke andere maatregelen moet ik nemen?
Luizen zijn overlopers en verspreiden zich snel, dus controleer meteen alle huisgenoten door hun natte haar te kammen met een neten- of luizenkam. Als u geen luis vindt, herhaal dit kammen dan bij iedereen eens per week, gedurende twee weken.
Een kind dat behandeld is met een middel waar malathion in zit, mag op de dag van de behandeling niet zwemmen. Dit omdat chloor de werking van malathion tegengaat.

Hoofdluis en neet

 

 

 

 

 

Kam bij behandeling het haar van achter naar voren

1.                                                                             2.
  

 

         

 

 

 


Maak de kam eerst handmatig schoon
Daarna uitkoken en/of met alcohol schoonmaken

     

 

 

 


Wat kan ik doen om hoofdluis te voorkomen?
Een manier om hoofdluis voor 100 % te voorkomen bestaat helaas niet. Wel kunnen de volgende maatregelen helpen minder snel hoofdluis te krijgen.
Het gebruik van een luizencape. Wij moeten helaas constateren dat de luizencape regelmatig niet goed gebruikt of  ‘vergeten’ wordt. De kinderen worden hierop aangesproken.
Het gebruik van een grote plastic tas om de kleding van uw kind in te bewaren tijdens het sporten. Dit geldt niet alleen voor schoolgymnastiek, maar ook voor verenigingssport en zwemmen!
Raar maar waar: hoe smeriger het haar, hoe minder aantrekkelijk voor hoofdluis. Smeer gerust veel gel en spuit veel haarlak. Behalve op de dagen dat uw kind op school een hoofdluiscontrole heeft natuurlijk.
Loshangend lang haar bij meisjes is gevoeliger voor besmetting met hoofdluis. Strakke staarten en vlechten zijn voor hoofdluis minder interessant.
Voor jongens: gemillimeterd haar is voor hoofdluis volstrekt niet aantrekkelijk. Het diertje krijgt het bij een dergelijk kapsel te koud. Een prima preventie dus!
Door enkele druppels ‘tea trea olie’ aan uw shampoo toe te voegen krijgt het haar een geur waar hoofdluizen beslist niet van houden. Deze olie is verkrijgbaar bij de drogist.

Wat u verder nog moet weten.
Uw kind wordt op school regelmatig onderzocht op hoofdluis. Dit geeft echter geen garantie voor het hebben of niet hebben van hoofdluis. Hoofdluis wordt het snelst ontdekt door zelf dagelijks te controleren, zeker  wanneer het heerst op school.
Wanneer u neten en/of luizen bij uw kind constateert is het erg belangrijk dat u de school onmiddellijk op de hoogte brengt. Ook wanneer uw kind tijdens een vakantie hoofdluis heeft gehad moet u dit melden zodra de scholen weer beginnen. Bovendien is het belangrijk dat u uw kind pas weer naar school laat gaan nadat behandeling heeft plaatsgevonden, ook als u het pas ‘s morgens constateert.
Pas de behandelmethoden toe die in deze folder staan beschreven, en zorg ervoor dat u alle neten uit het haar verwijdert, ook de behandelde neten. Het is lastig om goed te kunnen controleren zolang zich nog neten in het haar bevinden. Het verschil tussen dode en levende neten is niet altijd zichtbaar!